<
Viešoji įstaiga Nacionalinė regionų plėtros agentūra


  „ DIENOS RESTORANAS JUDĖK ;) ‘‘


Šiandien visame pasaulyje yra gerai žinoma ir daug dėmesio sulaukia iniciatyva ,,Restoranų diena“ (www.restaurantday.org). Tai diena, kuomet kelioms valandoms visi norintys gali atidaryti savo vienos dienos restoraną sode, biure, namuose, autobuse, fabrike ar kitoje įdomioje vietoje. Tai renginys, kuris išlaisvina žmonių kūrybingumą, keičia požiūrį į maistą ir jo gaminimą, suteikia galimybę atrasti naujus skonius ir leidžia savo mėgstamais patiekalais dalintis su aplinkiniais.
Šis kultūrinis renginys prasidėjo 2011 metais Suomijoje Helsinkio mieste kai trys draugai nusprendė atidaryti vienos dienos restoraną. Tokia jaunuoliu idėja sulaukė didelio susidomėjimo ir nuo to laiko ,,Restoranų diena“ rengiama keturis kartus per metus visame pasaulyje, kuomet restoranai, kavinės, barai atsidaro pačiose įvairiausiuose vietose.
 
Lietuvoje pirmoji ,,Restoranų diena“ surengta 2012 metais įmonės ,,Menai ir renginiai“ ir jos vadovės Erikos Purauskytės iniciatyva. Šis vienos dienos restoranas buvo atidarytas įmonės biure, kuriame kiekvienas galėjo ne tik vaišintis paruoštu maistu, bet ir prisijungti prie šios iniciatyvos atsinešant savo pagamintus patiekalus.
 
Siekiant šią iniciatyvą platinti Šiauliuose VšĮ Nacionalinė regionų plėtros agentūra 2016 m. gegužės mėnesį kartu su partneriais UAB „Menai ir Renginiai“, Turizmo rinkodaros asociacija, Šiaulių valstybinės kolegijos Verslo ir technologijų fakultetu teikė projekto paraišką „Dienos restoranas: JUDĖK ;)“ Šiaulių miesto savivaldybės remiamoje Nevyriausybinių organizacijų projektų konkurse ir gavo dalinį finansavimą.
 
Šiauliuose jau rugsėjo mėnesį bus rengiamas seminaras apie šio inotyvaus judėjimo ,,Dienos restoranas“ įgyvendinimą, tikslus bei rezultatų sklaidą. Bus siekiama parodyti, kad kiekvienas miestietis gali aktyviai dalyvauti miesto gyvenime, suteikti žinių jaunimui apie galimybes įsitraukti į socialiai reikšmingas veiklas. Renginyje taip pat savo patirtimi ir pastebėjimais dalinsis pati Erika Parauskytė - ,,Restoranų dienos“ Lietuvoje pradininkė.


2016-09-26 │ DIENOS RESTORANAS JUDĖK ;)
 
Nacionalinės regionų plėtros agentūros Šiaulių filialas baigė Šiaulių miesto savivaldybės nevyriausybinių organizacijų rėmimo projektą „Dienos restoranas: JUDĖK ;)“. Projektu buvo siekiama prisidėti prie Šiaulių miesto įvaizdžio formavimo bei kultūrinio gyvenimo aktyvinimo, supažindinti miesto visuomene su tarptautiniu kulinariniu judėjimu Restaurant Day (www.restaurantday.org). Tarptautinio judėjimo „Dienos restoranas“ koncepcija apima miesto kultūros, miesto gyvenimo būdo renginius, netikėtose viešosiose ir privačiose erdvėse pateikiant maistą.

Šis pasaulyje gerai žinomas maisto mėgėjų renginys suteikia galimybę kiekvienam dalyvaujančiam atsidaryti savo restoraną, kavinę, barą vienai dienai kur tik leidžia žmogaus fantazija (namuose, parke, gatvėje, ofise ar kitoje miesto vietoje). Pirmasis toks kulinarinis renginys įvyko 2011 m. gegužės 21 d. Helsinkyje, kuomet jaunuoliai iš Suomijos sugalvojo atsidaryti vos kelias valandas veikiantį restoraną.

Kasmet Restoranų diena buvo rengiama keturis kartus per metus. Šiemet 5-tojo gimtadienio proga organizatoriai nusprendė, kad „Kiekviena diena yra Restoranų diena“, o pasaulinė Restoranų diena vyks kiekvienais metais gegužės mėnesio trečią šeštadienį.

Miesto gyvenimo būdo ir miesto kultūros projektai atskleidžia miesto tapatybę, kurią siekia patirti kiekvienas miestietis. Pažymint, kad Šiauliuose atsirandančių socialinių – kultūrinių iniciatyvų įvairovė apima tik dalį kultūrinių-socialinių sričių, dažniausiai meno pvz. Gatvės muzikos diena, Tyrėjų naktys, Muziejų naktis ir kt. Nacionalinės regionų plėtros agentūros Šiaulių filialas sugalvojo „Restoranų dieną“ atvežti ir į Šiaulius. Nuo gegužės mėnesio buvo rengiami susitikimai-seminarai su valstybinėmis institucijomis ir atliekama prielaidų analizė, formuojant pakantumą ir įžvalgumą, derinant bendruomenės interesus ir „Dienos restoranas“ organizavimą galimai reglamentuojančių dokumentų nuostatas.

Projekto veiklos buvo skirtos suburti, informuoti ir paskatinti inovatyviai veiklai tiek formalias, tiek neformalias Šiaulių miesto grupes, kurios mieste veikia kūrybiškai. Informuojant tikslines grupes apie gerąją tarptautinio judėjimo „Dienos restoranas“ patirtį seminaruose dalyvavo įmonės ,,Menai renginiai“ atstovės. Erika Purauskytė (Restoranų diena Vilniuje pradininkė ir iniciatorė) dalinosi savo patirtimi ir džiaugėsi, kad kasmet Lietuvos sostinėje ši iniciatyva tampa vis populiaresnė ir sulaukia vis daugiau dėmesio. Anot Erikos Purauskytės, tai „renginys, kuris suteikia begalę gerų emocijų, skatina bendravimą ir bendradarbiavimą“.

Svarbu neužmiršti, kad kiekvienas norintis atsidaryti savo restoraną, kavinę ar barą vienai dienai pirmiausia turi įvykdyti kelias pagrindines sąlygas:

    • Susikurti socialinės paskyros įvykį, kad kuo plačiau renginys paplistų.Iš anksto užregistruoti savo restoraną tarptautinėje svetainėje www.restaurantday.org;
    • Susikurti socialinės paskyros įvykį, kad kuo plačiau renginys paplistų.Pasikabinti Restoranų dienos logotipą savo vienos dienos restoranėlyje;
    • Susikurti socialinės paskyros įvykį, kad kuo plačiau renginys paplistų.Susikurti socialinės paskyros įvykį, kad kuo plačiau renginys paplistų.

Artimiausia pasaulinė ,Restoranų diena“ vyks 2017 m. gegužės 20 d., todėl kviečiame visus aktyviai dalyvauti ir įsitraukti į pasaulinį judėjimą ir savo vienos dienos restoranus, barus atidaryti Šiaulių mieste.

Skatinkime Šiaulių miesto visuomenės aktyvų gyvenimą, stebinkime aplinkinius, kaimynus savo kulinariniais sugebėjimais!
 





Restoranų dienos seminaro medžiaga

Juridinių asmenų registras | Įm. k. 225008220

© 2010 VšĮ Nacionalinė regionų plėtros agentūra